Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Eneloop batterijen ( de test duurt inmiddels al meer dan drie jaar)

Dit is een test met voorlopig een open einde. Deze test van eneloop batterijen gaat enkele jaren duren. Waarom? Omdat het niet sneller kan. Een oplaadbare batterij kun je niet alleen op eerste gebruik beoordelen.

Eneloop batterijen staan bekend onder fotografen bekend als goede batterijen. Die moet je hebben! Het marketing verhaal is goed overgekomen bij potentiële gebruikers. Panasonic is de fabrikant van eneloop batterijen. Iedereen die een beetje geïnteresseerd is in batterijen heeft het eneloop verhaal wel eens tot zich gekregen.

Panasonic claimt veel met haar eneloop batterijen. Gaan langer mee, ontladen minder snel, laden vaker op, werken beter bij koude en zijn geladen middels zonne energie. Er zijn een aantal harde feiten en een paar die moeilijker te meten zijn.

Panasonic zegt dat eneloop Pro batterijen 2100x opgeladen kunnen worden. Ik moet eerlijk zeggen ik ben nu al de tel kwijt. Na slechts twee weken. Eén keer zijn ze helemaal leeg geweest, en 4 a 5 keer heb ik ze tussentijds opgeladen. Tellen die dan ook mee? Het zijn vragen die open liggen en waar je nooit een antwoord op zal krijgen.

Eén ding is echt heel erg zeker, je kunt het beste NiMh batterijen gebruiken voor je losse flitsers tijdens het fotograferen. NiMh batterij techniek gaat veel langer mee vergeleken met Alkaline batterijen. Ik krijg bijna tranen in mijn ogen als er weer een cursist met Alkaline batterijen komt aanzetten tijdens een vervolg of flits cursus. Het is zo zonde voor je portemonnaie, maar nog belangrijker, het is slecht voor het milieu. Gebruik altijd oplaadbare batterijen!
Stacks Image 13
Stacks Image 56
Eneloop batterijen
Er zijn twee soorten eneloop NiMh batterijen. De pro en de gewone batterij. Welke moet je kopen? De Pro die minimaal 2500 mAh kan laden, maar waarschijnlijk ook tot 2800 mAh? Of de “gewone” Eneloop batterij die maar tot 1900 mAh opgeladen kan worden? En dan is er de “gewone eneloop batterij. Die kan 1900 mAh leveren. Iets minder capaciteit, maar kan wel even vaak opgeladen worden.

Het antwoord is niet zo eenvoudig. Veel cursisten die bij mij langs komen werken met snelladers. Dat zijn de slechtste batterijladers die je kunt kopen. Die laden nooit volledig een batterij op. Dan is er een groot verschil of je een 2800 mAh of een 1900 mAh batterij koopt. Van 0 tot 80% laden gaat vrij snel. Dat kan gemiddeld binnen 2 uur plaatsvinden ( wederom afhankelijk van welke lader je hebt). De laatste 20% lading, dus van 80-100% kan wel drie uur tijd in beslag nemen.

Heb je een lader met een capaciteit van 500 mAh per uur en je 2500 mAh batterijen zijn volledig leeg, dan kost het minimaal 5 uur om ze 100% op te laden. In twee uur tijd met een 500 mAh lader kunnen de batterijen maximaal 1000 mAh geladen worden. Minder dan de helft van wat zou kunnen. Daar koop je de eneloop batterijen niet voor. Je koopt ze omdat je veel vermogen wilt hebben en langer door kunt flitsen. Plus de andere voordelen die eneloop zelf aandraagt. Het kopen van een goede eneloop batterij alleen is niet genoeg. Je moet ook een goede en niet snelle lader hebben. Lees daarvoor mijn blog over batterijladers.

Hoeveel maal herladen?
Kan een eneloop echt 2100 keer herladen worden? Dat zal een vraag blijven. 2099 keer de batterijen helemaal leeg maken en dan weer opladen, ik heb er de tijd niet voor. En eerlijk gezegd maakt het mij ook niet zoveel uit. Een pakje eneloop batterijen kost ongeveer 16-18 euro. Stel dat het maar 1500 keer is dan is het ook helemaal niet verkeerd. 1500 x een gewoon setje batterijen kopen is meestal een setje van vier. Vier batterijen, een setje kost ongeveer 4,50 (Duracell) Dat zijn 375 setjes batterijen. Dat maal 4,50 en je komt uit op een aankoopbedrag van 1687 euro. Met vier eneloop batterijen ben je minimaal een factor honderd goedkoper uit. Lijkt me een sterk argument. En dan heb je ook nog het belangrijke milieu argument. Oplaadbare batterijen zijn altijd veel beter voor het milieu.

Lage zelf ontlading
Dit is denk ik het belangrijkste punt wat eneloop gebruikt in haar marketing verhaal. Dat zelfs na tien jaar tijd de batterijen niet gebruikt te hebben ze nog steeds 70% geladen zijn. Het zal vast. Ik ga er niet tien jaar op wachten. Tien jaar wachten om te kijken of het verhaal van eneloop wel klopt. Ik geloof ze en herlaad de batterijen ongeacht in welke staat ze ook zijn altijd voordat ik ze weer ga gebruiken. Ik begin nooit met half volle of half lege batterijen. Ook niet met 70-80% geladen batterijen. Ze moeten gewoon vol zijn voordat ik begin met draadloos flitsen. Want daar gebruik ik ze het meest voor. En dan gaat het perfect. Tot nu toe heb ik het niet meegemaakt dat voor het einde van de foto sessie de eneloops leeg waren. Ze gaan lang mee. Hoe lang? Dat is lastig te bepalen. Ik had laatste een opname waarbij ik zeker 200 foto’s geflitst heb met een behoorlijk vol vermogen. Aan het einde van de sessie ging het nog net zo goed als aan het begin. Dat zijn feiten.

Kortom, ik laad altijd mijn batterijen opnieuw voordat ik ga flitsen. Milieu is belangrijk, maar lekker door kunnen flitsen ook.

Laden en tussentijds laden
Na gebruik laad ik ze niet meteen op. Dat doe ik als ik de volgende keer ga flitsen. Dan weet ik zeker dat ze 100% geladen zijn. Daarom heb ik diverse batterijladers. Allemaal normale laders en geen snelladers. Een set batterijen opladen neemt vaak 5 uur in beslag als ze behoorlijk leeg zijn. Met meer dan vier gebruikte batterijen ben je wel even bezig om alles weer opgeladen te krijgen. Plan het laden van je batterijen goed. Begin niet te laat met laden.

Tussentijds laden heeft geen schadelijk effect op de batterij levensduur. Zowel, dan zul je er nooit achter komen. Want hoe moet je dat meten? Dan moet je alles twee keer doen, maar dan net even anders. Dat is niet te meten. En dat is misschien ook wel het voor- en nadeel wat Panasonic claimt met haar eneloop batterijen. Het is niet te meten. Het enige wat ik kan meten hoe lang ze de komende jaren mee zullen gaan. Bij gebruik zoals ik het altijd doe.
Stacks Image 60

Ik heb het niet gecontroleerd en kan het ook niet controleren. Voor dit soort tests heb ik geen tijd.

Hoe goed zijn Eneloop batterijen?

Eneloop batterijen zijn goed. Dat is zeker, maar hoe goed? Ze gaan langer mee dan een 1900 mAh batterij. Dat heb ik wel kunnen testen en meten. Ik koop lokaal wel eens wat goedkope oplaadbare batterijen, vier stuks voor 11 euro en die zijn na twee-drie jaar op over en uit. Na veelvuldig laden, half opgeladen weer laden en vele malen gebruikt. In kou en warmte. Hoe goed de Eneloop batterij daarin is in verhouding tot de goedkopere oplaadbare NiMh batterijen kan ik nu nog niet aangeven. Zeker weten doe ik dat pas over drie jaar. Wel heb ik al de ervaring van vele cursisten die voor zekerheid kiezen en Eneloop batterijen kopen. Ze hebben gehoord dat Eneloop batterijen de beste zijn. Ik neig ook naar die mening. Het is echter nog te vroeg om dat als een zekerheid te stellen.

Deze test is bij lange na nog niet af. Dat kan ook niet. Een batterijtest als deze zal meerdere jaren duren. Ik zal dan ook regelmatig updates geven. Eén ding weet ik zeker, ze zijn goed. Maar hoe goed? Voorlopig hou ik het advies: Koop ze! Het is beter dan niet oplaadbare batterijen, scheelt geld en het milieu. En deze Eneloops pro zijn krachtig. En waarschijnlijk zijn ze ook beter dan de goedkope oplaadbare NiMh batterijen.

Koop ze en je bent in ieder geval vele malen goedkoper uit. Het prijsverschil met “goedkope” oplaadbare batterijen is te verwaarlozen. Voor vier a vijf euro prijsverschil kun je net zo goed Eneloops kopen. Gok niet en koop goede batterijen.

Moet ik dan de gewone of de Pro’s hebben?
Dat hangt een beetje af van jouw flits gedrag. Heb je vaak langere sessies waarbij je meer flitst dan kun je beter de pro’s kopen. Meer vermogen betekent langer en sneller herladen van je flitser. Als dat je type fotografie niet is kun je ook af met de “gewone” eneloops. Die zullen iets minder snel herladen omdat ze minder NiMh bevatten. Dat merk je pas als je iedere vier seconden een foto wilt flitsen op vol vermogen. Is dat niet je manier van flitsen dan heb je niet perse de pro’s nodig. Dan volstaan ook de “gewone” eneloop batterijen.
Tips voor het laden van batterijen

  • Laad nooit batterijen met verschillende capaciteiten tegelijk op. De kleinste capaciteit batterij zal eerder volledig herladen zijn en zorgt ervoor dat de batterijoplader stopt met laden waardoor de hogere capaciteit batterij niet volledig geladen zal worden.
  • Laad je vier batterijen tegelijk dan zal het nog langer duren. De capaciteit van laden moet over vier batterijen verdeeld worden.
  • De beste batterijladers hebben vier aparte kanalen
Resumé:
De Eneloop is een zeer goede batterij, de tijd zal het leren hoe goed. De test is nog niet klaar, duurt nog zeker drie jaar. En toch beveel ik ze aan. Zeer ongebruikelijk voor mijn doen, maar het eerste gevoel is goed en de resultaten en de manier van werken ook.
Beoordeling: 9.0

1 jaar later (24-9-2019)

Ik heb afgelopen jaar ontzettend veel geflitst. Met soms wel 9 flitsers tegelijk. In een daarvan zaten altijd de Eneloop batterijen. En na won jaar moet ik zeggen ze doen het nog steeds. Het zou raar geweest zijn als ze het niet meer zouden doen. Maar ik merk ook totaal geen verschil met de andere (lees goedkopere batterijen). Totaal niet. De flitsers zijn allemaal even snel klaar voor de volgende flits foto. Laadtijd verschil, ik zie het niet. Ik merk er ook niets van.

Ik vergelijk de relatief nieuwe Eneloops met batterijen die ik 4-5-6 jaar gebruik. En ik merk geen verschil. Dat is geen plus punt voor de Eneloops. Is het dan toch meer marketing praat dan werkelijk kwaliteit verschil. Daar lijkt het wel op. Maar de test is nog niet klaar. Over een jaar schrijf ik er weer wel wat over. Kijk hoe dan de vlag erbij hangt.

3 jaar later (13 juli 2021)

En de test gaat nog steeds door zoals beloofd aan de dame destijds.

Ik gebruik de batterijen nu meer dan 3 jaar. Belangrijkste en eerste conclusie is dat de Eneloops nog steeds allemaal in gebruik zijn. Ik wilde een jaar later verder gaan met de test maar ik ben dat vergeten. Er is een jaartje bij gekomen. Sorry.

Okay, de Eneloops 2500 MaH werken nog steeds. Maar dat doen al mijn andere batterijen ook. Er zijn wel een paar gesneuveld door de tijd heen, maar die waren nog veel ouder, wel 7 of 8 jaar. Dan mag dat ook wel een keer. De gesneuvelden waren echt wel 2x zo goedkoop. Dus zouden de Eneloops dan 14 jaar meegaan? We zullen het zien.

Ik ben dus ook nog steeds tevreden over de Eneloop batterijen. Maar ook over de andere batterijen die ik gebruik. Ik merk en zie nog steeds geen enkel verschil. Niet in laden en al helemaal niet het door de tijd heen ontladen. Dus lang niet gebruiken waardoor de laadspanning door de tijd heen terugloopt. Iedere batterij moet na verloop van tijd toch weer bijgeladen worden. En ook daar kan ik geen verschillen waarnemen.

Nog steeds na meer dan drie jaar gebruik kan ik niet zeggen of Eneloop batterijen beter zijn. Het enige wat nog steeds zeker is dat ze destijds 2,5 keer zo duur waren vergeleken met de batterijen die ik normaal zelf kocht. En na drie jaar is dat prijsverschil er nog niet uitgekomen. Ik blijf toch nog steeds hangen in de gedachte dat het gewoon een sterk marketing verhaal was van Eneloop. Hogere prijs vragen door een unieke marketing positionering. Slim, maar voor alsnog niet bewezen.

Als ik nu zou oordelen dan zou ik zeggen: " Koop lekker de goedkopere" Er is geen enkel verschil. Maar dat zou na drie jaar kort door de bocht zijn. Dus we gaan door met deze zeer langdurige test. Nog een jaar of vier zeker.

Tussentijdse conclusie:
Kun je er langer en meer mee flitsen? Nee, er is geen verschil merkbaar
Ontladen ze minder? Niet waarneembaar, zelfde tijd voor herladen.
Zijn ze beter? Ik zou voor alsnog niet weten op welk gebied. Misschien dat ze een langere levensduur hebben? Dat zou het dan moeten worden. Daar geloof ik echter niet in. Maar we zullen het zien. Nog een jaar of vier te gaan.